"Bir Film Yaratmak": Sinema Atölyesi

Kontenjan:
Fiyat:

Eğitimin Amacı

Film yapımı sürecine giriş niteliğinde temellenecek olan "Bir Film Yaratmak" sinema atölyesi, 10 hafta boyunca kendi içinde iki kurdan oluşacak, katılımcılarına bir film yönetmek için gerekli olan teorik ve pratik bilgi birikimini sağlayacaktır. Katılımcılarına sinemayı yenilikçi bir eğitim anlayışıyla tartıştırmasının yanı sıra, sektörden isimlerin sunumlarıyla film yapım süreçlerinin, tekniğin ve anlamın bütünlüğü içinde kavranmasını sağlayacak, teorik olan bilgiyi pratiğe yansıtarak film yaratma serüvenine giriş niteliğinde olacaktır.

Eğitimin İçeriği

Atölyenin birinci bölümü, hareketli görüntü ile anlatı yaratmanın kodlarını inceleyen sinematograf, kamera, ışık ve ses bilgisi başlıklarıyla ilerleyecek, sinemaya dair teknik süreçler tüm detaylarıyla ele alınacaktır. Film kameralardan, analog ve dijital video kameralara, yeni teknolojiyle doğan DSLR fotoğraf makinelerine kadar görüntüyü yaratan cihazlar incelenecek, ışık ve ses bilgisinin niteliklerinin işlenmesiyle birlikte enstantane-diyafram-ISO üçgeninden görüntünün yaratım sürecine varılacaktır. Görsel-işitsel yollardan öyküleme teknikleri, senaryo yazım biçimleri ele alıncak, sinemada anlatıya dair teknik süreçler tüm detaylarıyla teorik ve uygulamalı olarak pratik çalışmalarla buluşacaktır.

Kesintisizlik ve perde yönü gibi bağlamlar eşliğinde irdelenecek olan görsel okur yazarlık, çekim ölçekleri-teknikleri ve kamera hareketleri/destekleri ile birlikte tartışılacaktır. Sinemanın teknik süreçlerinin tamamlanmasının ardından prodüksiyon süreci, reji yaratmaktan, oyuncu ve mizansen yönetimine kadar yönetmenin püf noktalarıyla ele alınacaktır. Post-prodüksiyon bağlamında kurgunun psikolojik temelinin ve genel ilkelerinin işlenmesinin ardından kurgu yazılımlarına ve ses tasarımına değinilecektir. Atölyenin ikinci bölümü bir sanat olarak sinema kavrayışı amacını taşımaktadır. Yazım sürecinden, teknik süreçlere kadar anlatılanlar eşliğinde sinemada anlam yaratma serüvenine bir bütünlük içinde bakılacaktır. Sinematograf başlığında ele alınan temel bağlamların ışığında, sinemanın doğuşu ve devamında yükselen sinema akımları/manifestoları irdelencek, Dünya Sineması'ndaki yenilikçi arayışlar ve Türkiye Sineması'ndaki etkileri yorumlanarak, sinema dünyasında bir gezintiye çıkılacaktır.

Eğitmen Profilleri

Süleyman Demirel-Sinema Atölye Yürütücüsü

1988, Kırıkkale. Ortadoğu Teknik Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezunudur. Kısa filmler yapmasını yanı sıra ODTÜ GİSAM’da (Görsel İşitsel Sistemler Araştırma Merkezi) uzman olarak çalışmaktadır.

Filmografi:

Asfalt (Kısa Film, 2016)

- 23. Adana Altın Koza Film Festivali, Akdeniz Ülkeleri Kısa Filmleri Yarışması, Jüri Özel Ödülü. 2016

- 5. Atıf Yılmaz Kısa Film Yarışması, Kurmaca Dalı, Jüri Özel Ödülü. 2016

- 2. Marmaris Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, En İyi Film Ödülü. 2016

- 4. Antakya Uluslararası Film Festivali, Kısa Film Dalı, En iyi Kısa Film Ödülü. 2016

- 3. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, En İyi Film Ödülü. 2016

- 28. İstanbul Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Jüri Özel Ödülü. 2016

- 9. Rotary Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Mansiyon Ödülü. 2017

- 10. İnönü Üniversitesi Kısa Film Festivali, Ulusal Kategori, Kurmaca Dalı, İkincilik Ödülü. 2017

- 2. Antalya Sinema Günleri, Kısa Film Yarışması, En Çarpıcı Kısa Film Ödülü. 2017

- 3. Altın Baklava Film Festivali, Kurmaca Dalı, Üçüncülük Ödülü. 2017

- 23. İFSAK Ulusal Kısa Film Festivali, 37. İFSAK Kısa Film Yarışması, Birincilik Ödülü. 2017

Müphem (Kısa Film, 2012)

- 33. İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması, En İyi Film Ödülü. 2013

- 12. Kısa-ca Ulusal Öğrenci Filmleri Festivali, Deneysel Dalı, En İyi Film Ödülü. 2012

Normal (Kısa Film, 2010)

- 12. Sabina Uluslararası Kısa film Festivali (İtalya)

- 8. Naoussa Uluslararası Film Festivali (Yunanistan)

- 14. Auburn Uluslararası Film Festivali (Avustralya)

- 5. Steps Uluslararası Film Festivali (Ukrayna)

- 24 Hours of Nuremberg Uluslararası Kısa Film Festivali (Almanya)

- 9. Boston Türk Filmleri Festivali (Amerika)

Selçuk Aydemir-Sinema Atölye Danışmanı

1982, İstanbul. İTU Uçak Mühendisliği mezunu yazar, senarist ve yönetmen.

Filmografi (Senarist ve Yönetmen):

Çalgı Çengi İkimiz (2016, Sinema Filmi)

Düğün Dernek 2: Sünnet (2015, Sinema Filmi)

Kardeş Payı (2014, TV Dizisi)

Düğün Dernek (2013, Sinema Filmi)

İşler Güçler (2012, TV Dizisi)

Üsküdar’a Giderken (2011, TV Dizisi)

Çalgı Çengi (2011, Sinema Filmi)

Ramazan Güzeldir (2009, TV Dizisi)

Kurbanlık (2008, Sinema Filmi)

Tufan Taştan-TEDÜSEM Sinema Atölyeleri Proje Danışmanı

1988, Ankara. Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü’nden ve çift anadal ile İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. 2010 yılında kuruculuğunu üstlendiği Yapım-eki bünyesinde ödüllü kısa filmlere ve projelere imza attı. 2012 yılında hayata geçen Cinema and Audiovisual Arts (CAVA) Enstitüsü’nün Program Yönetmenliğini üstlendi. Ulusal ve uluslararası festivallerde seçici kurul üyeliği ve danışmanlık yapmasının yanı sıra çeşitli üniversite ve kurumlarda sinema üzerine dersler verdi.*